Vuoden lopuksi

Siellä me SVT:n hallituksen naiset oltiin, Kansallisoopperassa. Viime keväänä, heti kun Oopperan kummituksen liput tulivat myyntiin, päätettiin lähteä porukalla (ja ihan itsenämme) tulkattua näytöstä katsomaan ja kokemaan. Oopperasta vei ratikka meidät kohti Pespaa (KAJ:laisten nimitys Pohjoisesplanadilla sijaitsevalle toimistolleen). Jäljellä oli vielä vuoden viimeinen hallituksen kokous.

Suositusneuvottelut

Tapasimme (Emilia ja Kirsi) yhdessä KAJ:n Hanna Gorschelnikin ja lakimiehemme Tuire Torvelan kanssa Tupa ry:n edustajan Tuomas Rissasen. Meidän tavoitteenamme on saada palkkoihin hyvä yleiskorotus ja uusi kokemuslisäluokka yli 15 vuotta työtä tehneille tuntiperusteisille tulkeille. Kk-palkkaisten suosituksissa tämä palkkaluokka on ollut olemassa, saman haluamme myös tuntiperusteisesti työskenteleville. Neuvottelut ovat vielä hieman auki, infoamme myöhemmin suositusneuvottelujen tuloksesta ja uusista suosituksista.

SVT:n polku kohti Kieliasiantuntijat ry:tä

Yhdistymisen eteen on tehty työtä koko syksyn ajan. Meiltä työvastuuta ovat pääosin kantaneet Emilia ja Anna, jotka ovat puurtaneet hallitusten yhteisessä työryhmässä ja tehneet työtä KAJ:n toiminnanjohtaja Hanna Gorschelnikin ja järjestöasiantuntija Taina Ukkolan kanssa.

Viittomakielen tulkkien työryhmä kokoontui lokakuussa seitsemän henkilön voimin. Itse työryhmään on ilmoittautunut 13 tulkkia. Tuolloin kuultiin toiveita ja mietittiin toiminnan suuntaviivoja. KAJ:n hallitus vahvisti kokouksessaan 22. lokakuuta viittomakielen tulkkien työryhmän tehtävät. Se toimii vk-tulkkien edunvalvonnan asiantuntijaelimenä ja valmistelevana tahona. Se voi valmistella lausuntoja ja tehdä esityksiä hallitukselle. Työryhmä myös suunnittelee ja ideoi vk-tulkeille suunnattavia ammatillisia koulutuksia. Työryhmän toiminta käynnistyy tammikuussa 2019 uuden yhdistyksen aloittaessa toimintansa ja yhdistyksen hallituksen vahvistaessa työryhmän kokoonpanon ja kokouspalkkiot.

Alueellinen toiminta kokee ison muutoksen yhdistymisen myötä. Ensi vuoden puolella Kieliasiantuntijat ry järjestää alueellisia tapahtumia, jotka luonnollisesti ovat yhdistyksen kaikille jäsenille tarkoitettuja. Nämä kaikki suunnitellaan erittäin hyvissä ajoin etukäteen ja ovat jäsenten nähtävissä yhdistyksen sivuilla tapahtumakalenterissa. Mikäli vk-tulkit haluavat järjestää myös omia tapaamisiaan, ne ovat omakustanteisia eikä niitä mainita yhdistyksen tapahtumakalenterissa.

Alueellisia yhdyshenkilöitä on yhdistyksellä jatkossakin. Olemme olleet yhteydessä SVT:n yhdyshenkilöihin ja kysyneet heidän kiinnostustaan jatkosta. Myös KAJ:n puolelta on kyselty heidän jäseniltään kiinnostusta alueellisen yhdyshenkilön pestistä, sillä tarkoitus on saada alueille työparit, joista toinen olisi viittomakielen tulkki ja toinen muu kieliasiantuntija. Tällä hetkellä kiinnostuksensa työn jatkamiseen ovat esittäneet SVT:n Lahden, Lappeenrannan ja Oulun yhdyshenkilöt. Hallituksestamme löytyisi työn jatkajia ainakin Tampereelle ja Jyväskylään. Muutamia yhdyshenkilöitä vielä tarvittaisiin, joten mikäli siulla on kiinnostusta, niin ota meihin yhteyttä. KAJ:n puolen yhdyshenkilötilanne selviää piakkoin.

Tutuiksi tulleet alueelliset sähköpostilistat jäävät käyttöön ensikin vuonna, mutta uudella toimintaperiaatteella: jatkossa sähköpostilistoille voivat liittyä vain yhdistyksen jäsenet. Muut sähköpostilistat poistuvat käytöstä vuoden 2019 alkupuolella.

Huomasitko ja luitko 5.12. ilmestyneen tekstin sivuiltamme?

Hyvästi Suomen Viittomakielen tulkit ry- tervetuloa Kieliasiantuntijat ry ! - on erityisen hyvä teksti, jonka puheenjohtajat Emilia Norppa ja Suvi Seikkula kirjoittivat koskien yhdistymistä.

Muistutuksena vielä siitä poimin siitä oleelliset asiat, jotka on hyvä tehdä heti:

1. Tee jäsenhakemus, ellet sitä vielä ole tehnyt.
2. Tulosta ja täytä valtakirja, jolla työnantajasi saa periä palkastasi (tilittää liittoon) jäsenmaksusi. Näillä toimin sie olet niin valmis uuteen vuoteen ja uuteen yhdistykseemme.
3. Ja ota heti tammikuussa someseurantaan Kieliasiantuntijat ry. Facen, Instan ja Twitterin lisäksi kannattaa klikata suosikiksi verkkosivumme www.kieliasiantuntijat.fi
4. Vuoden vaihteen jälkeen(kin) ole aktiivinen, seuraa, lue, kommentoi ja osallistu.
Tämän blogitekstin liitteenä ovat vielä ilmoittautumislomake ja valtakirja, että tämä siirtyminen varmasti on vaivatonta.

Meidän yhdistyksemme aktiivisten toiminnanpäivien vähetessä on aika kiittää jäseniämme. Iso kiitos teille kaikille ja erityinen kiitos myös kannatus- ja kunniajäsenillemme. Sekä kunnia- että kannatusjäsenyydet päättyvät vuoden loppuun mennessä. Kieliasiantuntijat ry tulee aikanaan kutsumaan kunniajäseniä joukkoonsa ja se ottaa myös kannatusjäseniä. Kiitämme teitä SVT:n kannarit ja kunnarit yhdistyksemme toiminnan tukemisesta ja työstä hyväksemme!

SVT:n tarina jatkuu ensi vuoden puolelle

Toisin kuin syyskokouksessa arvioimme, yhdistyksen toiminta jatkuu keväälle 2019. Yhdistyksen purkamisen siirtämisellä varmistamme sen, että jokaisen jäsenyys ennättää siirtyä uuteen yhdistykseen eikä jäsenten työttömyysturvaan tule katkeamista. Viime tipan jäsenistä huolehtii Emilia yhdessä Hanna G:n ja Taina U:n kanssa.

Hallitus tekee vielä tästä vuodesta toimintakertomuksen ja tilintarkastajat tilinpäätöksen, joiden pohjalta järjestämme yhdistyksen purkamiskokouksen viimeistään maaliskuussa 2019. Seuraa siis vielä hetki yhdistystämme ja tule yhdistyksen viimeisille kahveille.

Kiitos!

Nyt on jo hyvä aika SVT:n hallituksen kiittää tästä toiminnan täyteisestä vuodesta. On tehty työtä edunvalvonnassa, järjestetty tapaamisia, kokouksia sekä koulutuksia ja osallituttu niihin. Ollaan tavattu teitä jäsenet livenä ja sähköpostitse. On kokoustettu oman väen, sidosryhmien, AE:n ja KAJ:n kanssa. Ollaan oltu punaisen langan äärellä; pidetty tulkkiutta esillä ja iloittu kollegiaalisuudesta.

Lopuksi...

Oopperareissulla mietin, että kyllä on SVT tuonut ihanasti ihmisiä yhteen. Näihinkin naisiin, Emilia Norppaan, Marjo-Leea  Alapuraseen, Eija Mäkiseen ja Anna Pyykköseen sekä miesvahvistukseemme Roni Kamiliin (mielessä vilkutus oopperassa eri seurueessa) on miulla ollut ilo tutustua yhdistyksemme kautta. Toivon, että niin sekin blogin lukija, olet tutustunut alueellisissa tapaamisissa, yhdistyksen kokouksessa tai koulutuspäivillä ainakin yhteen itsellesi uuteen ihmiseen ja todennut hänet upeaksi kollegaksi ja hyväksi tyypiksi!  Monelle yhdistystoimintamme on ollut kollegiaalisuuden kokemisen muoto kouluttautumisen ja ammatillisen edunvalvonnan lisäksi. Jatketaan samoilla linjoilla ensi vuonnakin. Annetaan toiminnanjohtajan, toimiston väen, hallituksen ja työryhmän tehdä työtään. Osallistutaan me tapaamisiin, koulutuksiin, ollaan aktiivisia ja pidetään huolta omasta tulkkiudesta, ollaan samaa tulkkiheimoa, sillä siellä kentällä ollaan me, huipputyypit!

Terveisin Kirsi Torkkeli

Liitteet:

https://www.akavanerityisalat.fi/jasenyys/jasentietojen_paivitys/svt_n_jasenen_siirtyminen_kieliasiantuntijoihin
https://www.akavanerityisalat.fi/files/8508/Kieliasiantuntijat_Valtakirja_tyonantajalle.pdf